16 Mayıs 2015 Cumartesi

EĞER 85'in altında alıyorsanız ve Kursa gidebilecek imkanınız varsa!

ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı)  bir hız sınavıdır. ALES te başarılı olabilmek için yapılması gerekenler sırayla şunlardır. 

1-Düzenli ve disiplinli bir çalışma

Belki çevrenizde hem bir işte çalışıp hem de başarılı insanlar görebilirsiniz. Ancak şunu unutmayın ki o kişilerin daha önceden bir birikimi mutlaka vardır. Eğer imkanınız varsa tüm gücünüzle kendinizi sadece ALES için hazırlayın. Bilindiği gibi sınav bahar ve güz dönemi olmak üzere yılda 2 kere yapılır. Bahar dönemi Mayıs ayı içinde, güz dönemi ise Kasım ayı içinde yapılmaktadır. Yani yaklaşık 5 aylık bir çalışma içine girmeniz gerekmektedir. Bu 5 aylık dönemde varsa imkanınız bir kurs merkeziyle anlaşıp kursa gidin. Çünkü ALES sürekli değişen bir sınavdır. Ülkemizde  ÖSYM'nin yapmış olduğu bütün sınavlar için geçerlidir bu.

2-Sadece Kursa gitmek yeterli değil

Sadece kursa gitmek ALES'te başarılı olmak için hiçte yeterli görünmüyor. Kursta tüm beyin algılarınızı açın. Anlamaya çalışın, anlamadığınız zaman mutlaka sorun ve hocanızı asla boş bırakmayın. Siz sordukça emin olun onlar daha mutlu olacaklardır. Ön sıralara oturmaya çalışın çünkü çoğu insan arka sıralarda dersten tamamen kopmaktadır. Arkadaşlarınıza sorun ve sordukları sorulara cevap verin. Anlamadığınız yerleri anlayana kadar çalışın.

3-Kurstan sonra ne yapmalıyım

Belkide bir çoğumuzun sürekli düşündüğü ve boş boş geçirdiği o değerli vakitler... ALES'in en güzel tarafı ders sayısının az olmasıdır. Matematik, Geometri, Sayısal mantık, Türkçe ve Mantıksal Akıl Yürütme olmak üzere 5 ders bulunmaktadır. Bu konular SAY 1, SAY 2, SÖZ 1 ve SÖZ 2 olmak üzere 4 testin içinde bulunmaktadır. Sayısal ve Eşit Ağırlık öğrencileri SAY1, SAY2 ve SÖZ 1 ; Sözel öğrencileri ise SÖZ1, SÖZ 2 ve SAY1 çözmektedir. Yani ALES'ten hedefiniz 85 ve üzeri ise kesinlikle bu 5 derside iyi bilmeniz gerekmektedir. Kurstan çıktıktan sonra mutlaka ve mutlaka o gün gördüğünüz konularla ilgili soru çözün. Konu tamamen bitmemiş olasa bile devamını öğrenip soru çözün. Bu hem tekrar hemde bir sonraki derse hazırlıklı girmenizi sağlayacaktır. Ve tekrar yapmayı sevmeyen veya yapıta verim alamayan bir milletiz. O zaman konuyla ilgili soru çözeriz bizde.

4-Kursa Ayak Uydurun

Düşünün 4 aylık bir kursa gittiniz. Bu süre içinde konular anlatılıyor. Asla ve Asla bugünün işini yarına bırakmayın düzgün ve disiplinli olarak kursa ayak uydurun.

5-Kaç Gün Çalışmalıyım ?

Bana kalsa 7 gün çalışın ama 1 gün az çalışın. Mesela 2 saat olsun bu. Sinemaya gidin, evde film izleyin, bulunduğunuz ilde varsa deniz, göl, akarsu oralara gidin. Mümkünse evden çıkın gerçek dünyada bir dolaşın. Bu sizin stresinizi azaltacak ve motivasyonunuzu artıracak. 6 gün çalışın 1 gün dinlenin. Ama mutlaka çıkın dışarı ve gezin. Çevrenizde ben hep çalıştım ama başarılı olamadım diyen bir çok kişi vardır. Sizcede zaten sürekli çalışan birinin başarılı olmasını bekleyebilir misiniz? Aklı beyni sürekli testlerde denemelerde olan bir kişiden başarı beklenemez. ( Bu benim çevremden gördüklerim, deneyimlerim ve şahsi fikrimdir. Genel manada böyledir ama istisnalarda olabilir)

6-Kaç Saat Çalışmalıyım?

Böyle bir soru çok saçma aslında. Sebebi ise kimi 1 saatte anlar kimi 5 saatte. Siz matematiği 1 saatte anlarsınız Ali 4 saatte. Siz Türkçeyi 4 saatte anlarsınız, Ali 2 saatte. Herşey mümkün. Bundan dolayı çalışmanın bir sınırı olmaz. Konuyu anladıktan sonra yapacağınız tek şey soru çözmek elinizden geldiği kadar soru çözün ve konuyu pekiştirin.

7-Günlük Kaç Soru Çözmeliyim?

Çözmeniz gereken maksimum bir sınır olamaz. Ama minimum sınır vardır. Günde en az 100 soru çözün ve bunu hep yapın. Bugün şuraya gitmem gerekiyor, evet gidin ama gelince imkanınız varsa 100 soruyu tamamlayın. Olmadı mı? yapacak bir şey. Ama şunu asla aklınızdan çıkarmayın ve mümkünse kulağınıza küpe olsun. Çözdüğünüz soru sayısının değil, çözüp anladığınız ve ilerde bna benzer soru çıkınca yapabildiğiniz soru sayısı önemlidir! Anlamadan geçtiğiniz bu sorular ilerde baş belası olabilir.

9-Denemeler

Denemeler konuyu anlayıp anlamadığınızı ölçen, sizi değerlendiren ve sınava hazırlayan en önemli etmenlerden biridir. Ancak daha çalışmadan önce gireceğiniz denemeler sizin moralinizi bozacaktır ve performansınızı düşürecektir. Bunun için denemeler ilk önceliğiniz olmamalıdır. Belli bir süre sonra kurs merkezinde belli sayıda deneme yapılacaktır ve orada yapılan denemeler arkadaşlarınız arasında değerlendirilmenizi sağlayacaktır. Bunun için diğer kurs merkezlerine gidip konuşun ve numaranızı bırakın size deneme yapıldığı zaman dönüş yapılmasını isteyin bu onlarında çok hoşuna gidecektir. Türkiye Geneli denemelerine de mutlaka girin.

10-Denemelerden sonra ne yapmalıyım?

Deneme sadece kişinim bilgi ve becerilerini ölçmez. Ona yeni bilgi ve beceriler kazandırır. Denem oldunuz sadece sonucuna baktınız. Bu çok yanlış. açın hemen denemeyi yapamadığınız soru ve konulara odaklanın. Bazı soru türlerinin hiç yapamadığınızı farkedeceksiniz. Bunlara odaklanın ve iyice pekiştirin. O soruları kesip bir ajandaya yapıştırın. O sorulara tekrar tekrar dönün.

11-Geçmiş Yıllara Ait Denemeler

İşte en önemli konumuz bu. Geçmiş yıllara ait denemeler oldukça önemlidir. Onları mutlaka çözmeniz gerekmektedir. Ancak düşünmediğiniz bir sorun var şuan testler 40ar soru ve 150 dakika, eski testler 50şer soru ve 180 dakika. Yapmanız gereken şu çözmeniz gereken testlerin 5 ve 5in katları olan soruları işaretleyip onları çözmemek. Yani 1. 2. 3. 4. 6. 7. 8. 9. 11. soruları çözün ama 5, 10,15... gibi 5in katları olan soruları aradan çıkarın. Böylece hem farklı soru çeşitlerini de çözerek soru sayısını 40 yapmış olursunuz. Ve denemeye 150 dakika zaman ayırabilirsiniz. 

12-Bunları Uyguladım ve Başarısız Oldum

Bunları tümüyle uygulayıp başarısız olan bir insan mümkün değildir. Zaten tümüyle uygulamak her zaman mümkün olmayabilir. Ama biz elimizden geldiği kadarıyla bunları yapmaya çalışalım. Diğer bir konu ise başarı. Başarısız olmak ne demek? Eğer netleriniz veya başarı sıranız artıyorsa siz zaten başarılısınız, ancak yeteri kadar değil. Konuyu tam anlamamış olabilirsiniz veya yeterli soru çözmemişsinizdir. Böyle bir durumda bir sonraki ALES sınavı için daha dikkatli ve ciddi bir çalışma temposuna girmeniz gerekmektedir.


BAŞARILAR...

0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

ALES Ne Zaman Açıklanacak?


10 Mayıs 2015 saat 12.00 de tamamlanan ALES sınavının ardından gözler ÖSYM'ye çevrildi. Ne zaman açıklanacağı henüz belli olmayan sınav  geçen yıl 21.11.2014 tarihinde gerçekleşip 03.12.2014 tarihinde açıklanmıştı. Sınava katılan öğrenciler bu yıl sınavın daha zor olduğu kanaatinde. Peki sizin sınavınız nasıl geçti? Yorumlarınızı bekliyoruz...

sayaçlar

s