16 Mayıs 2015 Cumartesi

EĞER 85 VE ÜZERİ ALIYORSANIZ

Daha önce ALES'e girip 85 ve üzeri alan bir kişinin bence kursa gitmesine gerek yoktur. Çünkü konuları gayet bilen ve soruları çözebilecek düzeyde bir bilgisi ve yeteneği vardır. Kurs merkezleri genel olarak temelden öğretmeye yönelik çalışmalar gerçekleştirmektedir. Bulunduğunuz sınıfta sizden daha az bilenler varsa hocalar onlara yönelik konu anlatacaktır. Bu da sizin için zaman kaybı demektir.

1-Zamanlama

Kursa gitmenin en güzel yanı programınız olmasa bile kursa ayak uydurmak zorunda olduğunuzdur. Şimdi sizin kendinize ait bir programınız olmalı. Bunu en iyi siz yapabilirsiniz. Ancak yaptıktan sonra bir danışmana(rehber öğretmeni, kurs hocaları veya yüksek puan alan arkadaşlarınız) gösterip hatalarınızı sorabilirsiniz. 

2-Arkadaşlar

Kursa gitmediğiniz için olan bitenden haber sağlamanızı sağlayacak ve zincir gibi birbirinize tutunmanızı sağlayacak kişiler arkadaşlarınızdır. Bilgi alış verişinin temelidirler. Mutlaka onlarla konuşun, görüşün ve danışın. Birlikte deneme yapın. Unutmayın onlar şu an için sizin rakibiniz değiller. Belki çevrenizde bilgisini saklayan kişiler olabilir. Bu kişiler doğru yaptıklarını sansalar bile aslında yanlış yoldalar. Bildiklerinin yanlış yada doğru olduğunu ancak ALES sınavında görecekler ve iş işten geçmiş olacaktır.

3-Konulardan Eksiklerinizi Tespit Etme

Konuları biliyor ancak detaylarında takılıyor olabilirsiniz. Muhtemelen  bazı konuları tam, bazılarını yarım ve bazılarını da belki hiç bilmiyorsunuzdur. Bunu ölçmeniz gerekmektedir. En iyi yolu deneme yapmanız. Bol bol deneme yapın ve denemenin üzerine doğruysa artı, yanlışsa eksi boşsa soru işareti koyun. Yanlış ve boş yaptığınız konuları ve soru çeşitlerini not edin. Böylece bildiğiniz soru ve konuları değil, bilmediğiniz ve yapamadığınız konuların ve soruların üzerinde durmanızı sağlamış olacaksınız.

4-Yapamadıklarınızı ve Bildiklerinizi Öğrenin

Bu tespit ettiğiniz konuları öğrenmek için konu anlatımlı kitaplara baktınız ancak yapamadınız o zaman ya internet üzerinde bulunan sitelere göz atın yada arkadaş ve hocalarınızdan destek alın. İmkanınız varsa bu konuları öğrenmek için özel ders alın.

5-Soru Çözmek ve Zaman

Soru çözerken yapmanız gereken bildiğiniz konulardan değil bilmediklerinizden soru çözmektir. Bir çoğumuz bildiği konunun sorularını çözerek sadece kendini kandırmaktadır. Bunun sonucu olarak netlerinin, puanının artmamasından şikayet etmektedir. Bilmediğiniz soru çeşitlerine yönelerek eksiklerinizi tamamen kapatacaksınız. Soru çözerken mutlaka zaman tutun. Çünkü ALES hız sınavıdır. Belki sınavın tüm sorularını 5 saatte çözebileceksiniz ama sınav süresi 5 saat değil! Her defasında soru çözüm sürenizi azaltın. 

6-Sayısal ve Sözel Mantık

85 üzeri yapan kişiler genel anlamda diğer derslerden değilde sayısal ve sözel mantıktan problem yaşayan kişilerdir. Bilindiği üzere mantık çok sayıda soru çeşiti içeren konular bütünüdür. Ama adından da anlaşılacağı gibi mantığını kavrayan kişinin yapamacağı soru neredeyse yoktur. Bunu kavramak için bol bol soru çözün. Daha detaylı anlatım için bkz:Sayısal ve Sözel Mantık Soruları Nasıl Çözülür

7-Denemeler

Soru çözmek ve konu çalışmak artık size sıkıcı geliyor değil mi? Çünkü bildiğiniz konu ve sorular gerçekten sıkıcı geliyor. Sayısal ve sözel mantığı da hallettiyseniz tam yapmanız gereken iş bu. Belkide günde en az 1 deneme çözmeye ne dersiniz? Yapabilirseniz 2 tane çözün bu size kalmış. Ama çözün. Yapamadıklarınızı işaretleyin ve kesip bir ajandaya yapıştırın. Tekrar tekrar dönün bu konulara. Aynı zamanda soru çözmeyi de elden bırakmayın:)

8-Çıkmış Sınav Soruları

Yeterince deneme çözdüyseniz bulabildiğiniz en ilk denemeden itibaren çözmeye başlayın. Soru sayısının test başına 50 soru olduğu denemelerde 5 ve 5. katı olan soruları(5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50. soruları çözmeyin)  işaretleyip çözmeyin. Böylece farklı çeşitte 40ar sorudan 120 soruluk bir deneme elde ettiniz. Aynı sınavdaki gibi değil mi. 150 dakika ayırabilirsiniz. Daha sonra geriye kalan 30 soruyu normal soru çözer gibi çözün.

BAŞARILAR...










0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

ALES Ne Zaman Açıklanacak?


10 Mayıs 2015 saat 12.00 de tamamlanan ALES sınavının ardından gözler ÖSYM'ye çevrildi. Ne zaman açıklanacağı henüz belli olmayan sınav  geçen yıl 21.11.2014 tarihinde gerçekleşip 03.12.2014 tarihinde açıklanmıştı. Sınava katılan öğrenciler bu yıl sınavın daha zor olduğu kanaatinde. Peki sizin sınavınız nasıl geçti? Yorumlarınızı bekliyoruz...

sayaçlar

s